10 λάθη που κάνετε στον νεροχύτη της κουζίνας σας

Απόφραξη νεροχύτη κουζίνας.

 

Ποιος από εσάς έχει ρίξει μαγειρικό λίπος απευθείας από το τηγάνι στον νεροχύτη; Ή έχει πετάξει στην αποχέτευση χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ εσπρέσσο;

Τώρα, σκεφτείτε το εξής: Ό,τι πετάτε σήμερα, μπορεί να το πίνετε αύριο. Το μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί περίπου 300 λίτρα νερού κάθε μέρα στο σπίτι, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Λόγω της μεγάλης κατανάλωσης νερού, σχεδόν ό,τι ξεπλυθεί στον νεροχύτη επιστρέφει στην παροχή πόσιμου νερού—εκτός αν κολλήσει, βουλώσει τους σωλήνες σας και προκαλέσει ακριβούς λογαριασμούς υδραυλικών εγκαταστάσεων. Ακόμη και τα σύγχρονα δημοτικά συστήματα φιλτραρίσματος νερού δεν είναι πλήρως ικανά να απομακρύνουν τοξικές χημικές ουσίες.

Εξοικονομήστε τον εαυτό σας από την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο ακολουθώντας αυτήν τη λίστα με πράγματα που δεν πρέπει ποτέ —και εννοούμε ποτέ— να ξεπλύνετε στον νεροχύτη της κουζίνας σας.

Κίνδυνος στις αποχετεύσεις

Παρόλο που η αποχέτευση στον νεροχύτη της κουζίνας σας μπορεί να φαίνεται σαν ένα βολικό μέρος για την απόρριψη οικιακών απορριμμάτων και υπολειμμάτων, δεν μπορεί να χειριστεί όλα όσα μπορεί να θέλετε να ρίξετε σε αυτόν. Εδώ, παραθέτουμε μερικές από τις μεγαλύτερες παραβάσεις.

Μεταχειρισμένο λάδι κινητήρα

Το απόλυτο μεγαλύτερο μη-όχι είναι το μεταχειρισμένο λιπαντικό κινητήρα δεν πρέπει ποτέ να βρει το δρόμο του στον νεροχύτη. Ένα τέταρτο του μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο γαλόνια πόσιμου νερού, σύμφωνα με την EPA. Το χρησιμοποιημένο λιπαντικό κινητήρα—καθώς και άλλα προϊόντα αυτοκινήτου, όπως υγρό φρένων, αντιψυκτικό και λιπαντικό κινητήρα— πρέπει να μεταφερθούν σε πρατήριο καυσίμων ή κέντρο ανακύκλωσης για απόρριψη.

Οικιακά Χημικά

Πολλές τοξικές ουσίες υπάρχουν σε κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως μπογιές, διαλυτικά χρωμάτων, νέφτι, καθαριστικά και βερνίκια με βάση διαλύτες, ακόμη και τα προϊόντα αφαίρεσης βερνικιού νυχιών. Αντί να τα πετάτε στην αποχέτευση, φέρτε τα υπολείμματα σε μια ημέρα καθαρισμού της κοινότητας, όταν πολλές πόλεις και κωμοπόλεις δέχονται τοξικές ουσίες για σωστή απόρριψη.

Φάρμακα

Πολλοί από εμάς είμαστε ένοχοι ότι έχουμε μια συλλογή από φάρμακα για το κρυολόγημα, βιταμίνες και παλιές συνταγές στο πίσω μέρος του ντουλαπιού φαρμάκων. Όταν λήξουν, μην τα πετάτε στο νεροχύτη ή στην τουαλέτα. Μελέτες έχουν βρει τα πάντα, από αντιβιοτικά μέχρι αντισυλληπτικά φάρμακα στα αποθέματα πόσιμου νερού. Πολλά τοπικά φαρμακεία έχουν προγράμματα επιστροφής.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμίξετε φάρμακα σε απορρίμματα γατούλας ή κατακάθι καφέ και να τα πετάξετε στα σκουπίδια.

Φυτοφάρμακα και Λιπάσματα

Οι τοξίνες στα φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο σε εύθραυστα οικοσυστήματα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους ανθρώπους εάν καταπονηθούν.

Ομοίως, τα νιτρικά άλατα που χρησιμοποιούνται στα λιπάσματα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Στα βρέφη, η δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο μπλε μωρού, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που προκύπτει όταν το αίμα δεν μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο.

Αντί να πετάτε φυτοφάρμακα στο νεροχύτη, επικοινωνήστε με την τοπική υπηρεσία στερεών αποβλήτων για να μάθετε για τη σωστή απόρριψη.

Απορρίμματα κατοικίδιων ζώων

Οι περισσότεροι δήμοι ταξινομούν τα ζωικά απόβλητα ως ακατέργαστα ή μη επεξεργασμένα λύματα, επειδή συχνά περιέχουν παράσιτα και μικροοργανισμούς που μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και άλλα ζώα.

Τα απορρίμματα κατοικίδιων ζώων πρέπει να απορρίπτονται στα κανονικά σκουπίδια – όχι στην αποχέτευση του νεροχύτη ή την τουαλέτα σας.

Μαγειρικό λάδι και λίπη

Το λίπος τηγανίσματος, το λαρδί, το βούτυρο, το λίπος κοτόπουλου και άλλες λιπαρές ουσίες συνήθως σκληραίνουν γρήγορα. Εάν αυτό συμβεί ενώ το λίπος κατεβαίνει στους σωλήνες σας, επικαλύπτει το σύστημα αποχέτευσης και τελικά φράζει τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δαπανηρούς λογαριασμούς επισκευής.

Είναι καλύτερα να αφήσετε το λίπος να στερεοποιηθεί σε ένα γυάλινο βάζο ή σε ένα δοχείο σούπας που έχει απομείνει και μετά να το πετάξετε στα κανονικά σκουπίδια. Αποφύγετε να ρίχνετε μαγειρικά λίπη στον νεροχύτη σας. Μπλοκάρουν το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για την αποσύνθεση και μπορούν να προσελκύσουν παράσιτα.

Απόβλητα Τροφίμων

Εκτός αν έχετε αποκομιδή σκουπιδιών, αποφύγετε να ρίχνετε κουκούτσια και υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, δημητριακά και άλλα υπολείμματα τροφών στον νεροχύτη της κουζίνας. Όχι μόνο αυτά τα υπολείμματα χρειάζονται πολύ νερό για να ξεπλυθούν, αλλά το νερό αντιδρά με πολλά τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί, τα οποία διαστέλλονται και η φλούδα της πατάτας μπορεί να απελευθερώσει άμυλο, σχηματίζοντας ένα φράγμα που μοιάζει με κόλλα μέσα στην αποχέτευση.

Αλεύρι

Σκεφτείτε την υφή του αλευριού όταν το ανακατεύετε με ένα υγρό κατά το ψήσιμο. Τώρα σκεφτείτε το ίδιο κολλώδες χάος που κάθεται στην αποχέτευση σας. Όχι μόνο θα κολλήσει το αλεύρι στους σωλήνες σας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και άλλα σωματίδια που κατεβαίνουν από την αποχέτευση να κολλήσουν σε αυτό. Εάν πρέπει να πετάξετε το αλεύρι – υγρό ή στεγνό – πετάξτε το στα σκουπίδια.

Αυτοκόλλητα φρούτων

10 λάθη που κάνετε στον νεροχύτη της κουζίνας σας

Απόφραξη νεροχύτη κουζίνας

 

Την επόμενη φορά που θα ξεπλύνετε ένα μήλο κάτω από τη βρύση, προσέξτε ώστε το μικροσκοπικό αυτοκόλλητο πάνω του να μην πέσει στην αποχέτευση. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά αυτό το μικρό κομμάτι πλαστικού δεν διαλύεται στο νερό και κολλάει στους σωλήνες. Ένα αυτοκόλλητο σε ένα σωλήνα πιθανότατα δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά δεν θέλετε να ξεκινήσετε μια κακή συνήθεια.

Υπολείμματα καφέ

Η απόρριψη υπολειμμάτων καφέ στην αποχέτευση είναι ένας σίγουρος τρόπος για να φράξετε τους σωλήνες σας και να χρειαστείτε απόφραξη. Μπορείτε να πετάξετε τα κατακάθια καφέ στα σκουπίδια ή καλύτερα να τα χρησιμοποιήσετε πιο επινοητικά. Πασπαλίστε τα γύρω από τις ρίζες φυτών που αγαπούν το οξύ, όπως τα τριαντάφυλλα.

Πάντα να θυμάστε!

Προγραμματίστε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο την απόφραξη της αποχέτευσης σας ώστε να μην βρεθείτε ποτέ στη δυσάρεστη θέση μιας ξαφνικής υδραυλικής βλάβης.

Καλέστε την Αποφράξεις Αναγνώστου στα τηλέφωνα 6976792091 και 2108993343 ή συμπληρώστε τη γρήγορη φόρμα επικοινωνίας για άμεση εξυπηρέτηση. Διατηρούμε τους σωλήνες καθαρούς, χωρίς υδραυλικά προβλήματα και αποφράζουμε κάθε είδους αποχέτευση στον χώρο σας σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Δείτε περισσότερες περιοχές εξυπηρέτησης για υδραυλικά προβλήματα και αποφράξεις:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού
Call Now Button