νέο μέτωπο πλημμύρας Elias

Η κεντρική Ελλάδα προετοιμάζεται για ένα νέο μέτωπο πλημμύρας

Το νέο μέτωπο πλημμύρας, που ονομάζεται «Elias», προβλέπεται να ρίξει υψηλά ποσοστά βροχής σε περιοχές που εξακολουθούν να υποφέρουν από την καταιγίδα «Daniel», η οποία κατέστρεψε την κεντρική Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες.

Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα από τις αρχές της εβδομάδας λόγω του εκκρεμούς μετώπου καταιγίδας που αναμένεται να περάσει και πάλι από τον ακόμα πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο και τις γύρω περιοχές στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ολόκληρες εκτάσεις γης είναι ακόμα κάτω από το νερό

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια καταστροφή πλημμύρας με πολλούς δρόμους και σπίτια να βρίσκονται ακόμα κάτω από το νερό για πάνω από 2 εβδομάδες.

Η καταιγίδα Daniel προκάλεσε καταστροφή πλημμύρας στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες με έντονες βροχοπτώσεις, πριν τις θανατηφόρες επιπτώσεις της στη Λιβύη. Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Λόγω πλημμύρας, η εθνική οδός που συνδέει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη παρέμεινε τμηματικά κλειστή και άνοιξε μόνο όταν έπεσε η στάθμη του νερού από τον δρόμο. Χιλιάδες νοικοκυριά κόπηκαν για μέρες από το ρεύμα και το νερό.

Σύμφωνα με το Copernicus, τον οργανισμό δορυφορικής και γήινης παρατήρησης της ΕΕ, οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε πάνω από 270 τετραγωνικά μίλια στην κεντρική γεωργική ζώνη της Ελλάδας.

Η κατάσταση πλημμύρας παραμένει τεταμένη

νέο μέτωπο πλημμύρας Elias

Πολλά χωριά παραμένουν υποβρύχια. Στα πρόθυρα εκτεταμένης καταστροφής βρίσκεται το μικρό χωριό Κεραμίδι στην περιοχή των Τρικάλων. Εάν το νερό δεν διαρρεύσει γρήγορα, τα σπίτια μπορεί να καταρρεύσουν.

Το σημερινό μέτωπο της καταιγίδας, που ονομάζεται «Elias», προβλέπεται να ρίξει υψηλά ποσά βροχοπτώσεων σε περιοχές που εξακολουθούν να υποφέρουν από την καταιγίδα «Daniel», η οποία κατέστρεψε την κεντρική Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες.

Ο νομός Μαγνησίας, για παράδειγμα, κατέγραψε τις υψηλότερες βροχοπτώσεις σε όλη την Ευρώπη για τον τρέχοντα μήνα και νούμερα ρεκόρ για την Ελλάδα σε 24ωρη βάση.

Ήδη καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις αναφέρθηκαν στη δυτική Ελλάδα, με κατολίσθηση λάσπης να έχει κλείσει τμήμα της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών με ανατολική κατεύθυνση.

Το κύριο πρόβλημα, όπως και στη Λιβύη, είναι τα ξερά εδάφη

Το νερό της πλημμύρας δεν μπορεί να διεισδύσει στα ξερά εδάφη της Ελλάδας. Το νερό πρέπει να τρέξει πάνω από το έδαφος μέσω ποταμών και ρεμάτων ή να εξατμιστεί.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα τα νερά των πλημμυρών να εξακολουθούν να είναι ψηλά σε μερικά σημεία.

Μολυσμένο πόσιμο νερό

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην πόλη του Βόλου, με 200.000 κατοίκους, όπου το δίκτυο ύδρευσης είναι σοβαρά μολυσμένο. Οι κάτοικοι δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.

Οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας απηύθυναν επείγουσα έκκληση προς τους κατοίκους της πλημμυρισμένης κεντρικής Ελλάδας: νερό πρέπει να πίνεται μόνο από σφραγισμένα μπουκάλια.

Αιτία πλημμύρας: Τεράστιες ποσότητες βροχής

Τεράστια κυβικά νερού έπεσαν σε μόλις τρεις ημέρες. Στην πόλη της Ζαγοράς, στη χερσόνησο του Πηλίου στη Θεσσαλία, πάνω από 50 εκατοστά νερού έπεσαν μόνο μέσα σε 24 ώρες.

Είναι γενικά σπάνιο να δεις τόση βροχή σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη.

Προσοχή πλημμύρας συνιστάται στις ακόλουθες περιοχές της Ελλάδας ενόψει κακοκαιρίας Elias

  • Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).
  • Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.
  • Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Η εταιρεία Αποφράξεις Αναγνώστου έχοντας πολυετή εμπειρία στο χώρο των αποφράξεων σας παρέχουν υπηρεσίες άντλησης υδάτων από οποιοδήποτε χώρο τον χρειαστείτε. Το έμπειρο προσωπικό μας διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και μπορεί να σας εξυπηρετήσει σε οποιοδήποτε περιοχή της Αττικής και αν βρίσκεστε.

Διαβάστε περισσότερα για πλημμύρα:

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού
Call Now Button