Μύθοι και αλήθειες γύρω από το σηπτικό σας σύστημα

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το σηπτικό σας σύστημα

Υπάρχουν αμέτρητοι μύθοι και αλήθειες γύρω από το σηπτικό σας σύστημα όπου το έμπειρο προσωπικό της εταιρείας Αποφράξεις Αναγνώστου έρχεται αντιμέτωπο καθημερινά. Η γνώση φυσικά είναι δύναμη και μας παρουσιάζουν παρακάτω τον σωστό τρόπο φροντίδας και συντήρησης του αποχετευτικού σας συστήματος ώστε να το διατηρήσετε σε άριστη  λειτουργία.

Εάν δεν είστε συνδεδεμένοι με ένα δημοτικό σύστημα αποχέτευσης, πιθανότατα χρησιμοποιείτε ένα σηπτικό σύστημα για όλα τα λύματα σας. Όταν ξεπλένετε την τουαλέτα, ή το νερό τρέχει μέσα στην αποχέτευση από το νεροχύτη της κουζίνας ή του μπάνιου ή το πλυντήριο ρούχων, ρέει προς την σηπτική δεξαμενή σας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι οικιστικών σηπτικών συστημάτων, αλλά γενικά όλοι αποτελούνται από μια σηπτική δεξαμενή, όπου ρέουν τα λύματα για επεξεργασία, και το αποχετευτικό πεδίο, όπου τα λύματα εξατμίζονται ή αποστραγγίζονται στο έδαφος.

Τι είναι το σηπτικό σύστημα;

Η σηπτική δεξαμενή αφομοιώνει την οργανική ύλη και διαχωρίζει την πλωτή ύλη (π.χ. λάδια και γράσο) και στερεά από τα λύματα. Τα συστήματα που βασίζονται στο έδαφος αποβάλλουν το υγρό (γνωστό ως απόβλητο) από τη σηπτική δεξαμενή σε μια σειρά διάτρητων σωλήνων που είναι θαμμένοι σε ένα πεδίο έκπλυσης, θαλάμους ή άλλες ειδικές μονάδες σχεδιασμένες για να απελευθερώνουν αργά τα λύματα στο έδαφος.

Τα σηπτικά συστήματα, που ονομάζονται επίσης πεδία έκπλυσης ή πεδία απορρόφησης, είναι κρίσιμα για ένα σωστά λειτουργικό σηπτικό σύστημα επειδή αφαιρούν και διαχειρίζονται τα λύματα που αντλούνται από τη σηπτική δεξαμενή. Χωρίς πεδίο αποστράγγισης, οι σηπτικές δεξαμενές θα ξεχειλίζουν, δημιουργώντας απορροή και άσχημη οσμή στην αυλή σας.

Όταν όλα λειτουργούν καλά, το έδαφος στο πεδίο αποχέτευσης φιλτράρει τα λύματα και τα φυσικά βακτήρια και τα μικρόβια διαλύουν τα απόβλητα. Τα πεδία απορρόφησης, όπως και οποιοδήποτε άλλο μέρος του σηπτικού σας συστήματος, απαιτούν φροντίδα και συντήρηση.

Ποια είναι τα σημάδια που υπάρχει πρόβλημα με το σηπτικό σας σύστημα;

Μερικά από τα βασικά σημάδια που σας προειδοποιούν ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το αποχετευτικό σας σύστημα και ειδικά με το σηπτικό σας σύστημα είναι τα ακόλουθα:

  • Οσμές λυμάτων, ειδικά έξω από τη σηπτική δεξαμενή και την αποχέτευση.
  • Παρουσία πλούσιας βλάστησης πάνω και γύρω από την αποχέτευση σας. Μπορεί να φαίνεται ωραίο, αλλά δείχνει ένα σηπτικό σύστημα με σοβαρή βλάβη.
  • Υγρές ή λασπώδες περιοχές πάνω από τη σηπτική δεξαμενή ή το αγωγό αποστράγγισης, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Αργή αποστράγγιση της αποχέτευσης στους νιπτήρες της κουζίνας και του μπάνιου.
  • Υπερχείλιση της τουαλέτας ή επιστροφή αποβλήτων.

Ποιες είναι οι αιτίες αυτών των προβλημάτων;

Η ηλικία του αποχετευτικού σας συστήματος

Με τη σωστή φροντίδα και συντήρηση, ένα σηπτικό σύστημα και το αποχετευτικό πεδίο του θα διαρκέσει για 50 χρόνια ή  και περισσότερο. Αλλά πολλά από τα σημεία που σημειώθηκαν παραπάνω θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια προβληματική  λόγω ηλικίας περιοχή αποστράγγισης. Το σύστημα απλά δεν έχει μεγαλύτερη ικανότητα να δέχεται απόβλητα και αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίγραφα ασφαλείας λυμάτων, έντονη μυρωδιά και αργή αποστράγγιση στο σπίτι σας.

Συντριπτική ζημιά

Όταν τοποθετούνται πάνω από το πεδίο αποστράγγισης, βαριά αντικείμενα όπως υπόστεγο, ζώα ή οχήματα μπορούν να συντρίψουν τους σωλήνες που διαπερνούν προς το σηπτικό σας σύστημα. Το υπερβολικό βάρος στο πεδίο αποστράγγισης μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπίεση του εδάφους. Τα λύματα δεν μπορούν να απορροφηθούν σωστά σε συμπιεσμένο έδαφος, προκαλώντας με αυτό το τρόπο πολλά από τα σημεία που αναφέρονται παραπάνω.

Οι σωλήνες είναι μπλοκαρισμένοι

Οι ρίζες των δέντρων και των φυτών μπορεί να έχουν διεισδύσει στους σωλήνες, αποτρέποντας τη σωστή αποστράγγιση των λυμάτων. Η συσσώρευση λάσπης και αντικείμενων που δεν πρέπει να ξεπλένονται στην τουαλέτα μπορεί επίσης να φράξουν σωλήνες.

Το σηπτικό σύστημα είναι υπερφορτωμένο

Λειτουργώντας πολλαπλές φορές το πλυντήριο ρούχων και παράλληλα το πλυντήριο πιάτων την ίδια ημέρα μπορεί να υπερφορτωθεί το σηπτικό σας σύστημα.Όλα τα σηπτικά συστήματα χρειάζονται χρόνο για να επιτρέψουν στα λύματα να περάσουν από τη διαδικασία επεξεργασίας.

Διαφορετικά, τα λύματα αναγκάζονται να ρέουν στο πεδίο αποχέτευσης με ταχύτερο ρυθμό από ό, τι μπορεί να χειριστεί το πεδίο αποχέτευσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στάσιμο νερό ή σε εκείνες τις υγρές, σπογγώδεις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω.

Οι υδρορροές αποστραγγίζονται πάνω από το αποχετευτικό πεδίο

Οι υδρορροές που αποστραγγίζονται πάνω από το αποχετευτικό πεδίο του συστήματος καθιστούν δυσκολότερη την απορροή του νερού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχή υγρό χώρο ή στάσιμο νερό.

Μύθοι και αλήθειες γύρω από το σηπτικό σας σύστημα

Τι να κάνετε για να διατηρήσετε ένα υγιές σηπτικό σύστημα

  1. Διατηρήστε την περιοχή πάνω από το πεδίο αποχέτευσης χωρίς βαρύ εξοπλισμό, αυτοκίνητα, οχήματα RV, σκάφη, βοσκότοπους και κτήρια.
  2. Μην φυτεύετε δέντρα ή βλάστηση πάνω από το πεδίο αποχέτευσης. οι ρίζες μπορούν να καταστρέψουν τους σωλήνες.
  3. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα στάδια υδρορροών αποστραγγίζονται μακριά από το αποχετευτικό σύστημα.
  4. Αντλήστε τη σηπτική δεξαμενή σας κάθε 1 έως τρία χρόνια. Η έλλειψη περιοδικής άντλησης προκαλεί τη μεταφορά στερεών στο πεδίο αποστράγγισης, φράζοντας τους σωλήνες.
  5. Το μόνο πράγμα που πρέπει να ξεπλυθεί κάτω από την τουαλέτα, εκτός από αυτό που βγαίνει από το σώμα σας, είναι το χαρτί υγείας. Μην ξεπλένετε άλλα στερεά. Και αποφύγετε να ρίχνετε λίπη, λάδι ή γράσο στις αποχετεύσεις σας.

3 κορυφαίοι μύθοι για τα σηπτικά συστήματα

Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση για τα σηπτικά συστήματα. Εάν έχετε ένα σηπτικό σύστημα στο σπίτι σας, τότε πιθανότατα έχετε πάρει κάποιες συμβουλές για τη διαχείριση αυτού του συστήματος που απλά δεν είναι αλήθεια. Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίοι μύθοι σηπτικού συστήματος.

Μύθος # 1: Οι αντλήσεις δεν είναι απαραίτητες

Η αλήθεια είναι ότι η άντληση της σηπτικής δεξαμενής κάθε χρόνο ή τρία χρόνια είναι ο καλύτερος και οικονομικότερος τρόπος για να διατηρήσετε το σύστημά σας σε άριστη  λειτουργία. Ο μύθος αυτός προέρχεται από εταιρείες που πωλούν σηπτικά πρόσθετα και ο ισχυρισμός είναι ότι η προσθήκη διαφόρων μικροβίων και ενζύμων στο σύστημα μπορεί να προωθήσει την πλήρη πέψη των λυμάτων, εξαλείφοντας την ανάγκη άντλησης της δεξαμενής κάθε λίγα χρόνια.

Είναι μια ελκυστική ιδέα, αλλά επικίνδυνη και βασίζεται κυρίως στην ελπίδα. Πώς ξέρετε ότι η ακάθαρτη λάσπη δεν αυξάνετε σε επικίνδυνα επίπεδα στη δεξαμενή σας καθώς δεν την αντλήτε, χρόνο με το χρόνο; Και εκτός αυτού, υπάρχει πραγματικά ένα πρόσθετο που μπορεί να προκαλέσει την πλήρη πέψη των μαλλιών, του λίπους και όλων των άλλων άπεπτων υλικών που συσσωρεύονται στο πάτωμα μιας σηπτικής δεξαμενής;

Οι αντλήσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι τα βλαβερά επίπεδα των άπεπτων στερεών δεν αυξάνονται στο επίπεδο της εξόδου της δεξαμενής και ρέουν έξω ώστε να φράξουν τους σωλήνες έκπλυσης του συστήματός σας.

Μύθος # 2: Δεν έχει σημασία αυτό που βάζετε στον αγωγό

Στην πραγματικότητα έχει μεγάλη σημασία που θα τοποθετήσετε ένα σηπτικό σύστημα. Παρόλο που είναι αλήθεια ότι τα σηπτικά μπορεί να είναι αρκετά αξιόπιστα και άνετα, η τοποθέτηση δηλητηρίων όπως καθαριστικό αποστράγγισης, απολυμαντικών και διαλυτών στην αποχέτευση θα μειώσει ή θα εξαλείψει τα μικρόβια που αφομοιώνουν τα λύματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης του συστήματος.

Ακόμα και μόνο ένα φλιτζάνι λευκαντικού οικιακής χρήσης, για παράδειγμα, μπορεί να σκοτώσει όλα τα ωφέλιμα μικρόβια σε μια σηπτική δεξαμενή. Αυτά τα μικρόβια θα αποκατασταθούν τελικά, αλλά όχι μέχρι να λυθούν κάποια λύματα. Υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια σε ένα σηπτικό σύστημα: τα λύματα και τα λύματα.

Μύθος # 3: Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι ένα σηπτικό σύστημα θα διαρκέσει περισσότερο από 20 χρόνια

Είναι αλήθεια ότι πολλά σηπτικά συστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν τέλεια μετά από δύο δεκαετίες λειτουργίας. Στην εταιρεία Αποφράξεις Αναγνώστου το ξέρουμε γιατί έχουμε γνωρίσει πολλούς ανθρώπους με συστήματα 20 ετών και άνω. Το παλαιότερο που έχουμε συναντήσει και συντηρήσει μέχρι τώρα είναι 49 ετών και εξακολουθεί να λειτουργεί τέλεια.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, έχω δει τα σηπτικά συστήματα να αποτυγχάνουν μετά από μόλις πέντε χρόνια χρήσης. Η εργασιακή ζωή του σηπτικού συστήματος έχει πολύ περισσότερη σχέση με τη διαχείριση από ό, τι με κάποια αυθαίρετη προσδοκία ζωής. Για να αυξήσετε τις πιθανότητες του συστήματός σας για μεγάλη διάρκεια ζωής, να αντλείτε τη δεξαμενή κάθε ένα ή τρία χρόνια, αποφύγετε να βάζετε δηλητήρια κάτω από την αποχέτευση σας.

Διαβάστε περισσότερα για τις Αποφράξεις Αναγνώστου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού
Call Now Button