φραγμένη αποχέτευση

Τι να κάνετε εάν έχετε εξωτερική φραγμένη αποχέτευση

Εάν υπάρχει μια δυσάρεστη μυρωδιά ακριβώς έξω από το σπίτι σας ή ο νεροχύτης σας αργεί να στραγγίσει, μπορεί να έχετε να κάνετε με μια φραγμένη αποχέτευση. Αλλά μην ανησυχείτε – εννέα στις δέκα φορές θα μπορείτε να το ξεμπλοκάρετε μόνοι σας και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να καλέσετε κανέναν.

Αλλά περίμενε! Ωστόσο, πριν φορέσετε τις φόρμες και τη ζώνη εργαλείων σας, πρέπει να απαντήσετε σε μια σημαντική ερώτηση: είναι δική σας ευθύνη η φραγμένη αποχέτευση; Εάν πρόκειται για ιδιωτική αποχέτευση εντός των ορίων της ιδιοκτησίας σας, είναι δική σας ευθύνη να τη συντηρήσετε και να την επισκευάσετε και μπορείτε να προχωρήσετε.

Εάν πρόκειται για μια εξωτερική φραγμένη αποχέτευση, ίσως μια πλευρική αποχέτευση που μοιράζεστε με τους γείτονές σας και είναι αποκλεισμένη, τότε μπορεί να μην είστε μόνοι σας με αυτό το πρόβλημα. Θα μπορούσε να είναι ευθύνη της εταιρείας αποχέτευσης ύδρευσης. Τοπικοί συνεργάτες νερού όπως αυτοί είναι εκεί για να σας βοηθήσουν εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα με την παροχή νερού ή μιας φραγμένης αποχέτευσης.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στους συνήθεις τύπους αποφράξεων αποχέτευσης έξω και μέσα στο σπίτι σας, τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν και πώς να τις αποφύγετε. Επιπλέον, θα εξηγήσουμε τις ευθύνες σας ως ιδιοκτήτης σπιτιού και ποιος μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε προβλήματα σε περίπτωση που προκύψουν.

Αποφράξεις αποχετεύσεων: συνήθη προβλήματα

Ας μιλήσουμε για τους συνηθισμένους τύπους αποφράξεων αποχέτευσης έξω και μέσα στο σπίτι σας. Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε εάν η απόφραξη προήλθε από το σπίτι σας ή είναι μεγαλύτερο πρόβλημα που επηρεάζει τις κοινόχρηστες αποχετεύσεις σας.

Πρώτα, μιλήστε με τους γείτονές σας και ρωτήστε τους: «Έχετε προβλήματα με την αποστράγγιση του νερού στο σπίτι σας;» Εάν δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ή η εσωτερική αποχέτευση είναι φραγμένη αλλά η εξωτερική σας αποχέτευση είναι εντάξει, τότε είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη.

Εξωτερική φραγμένη αποχέτευση

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα το συντομότερο δυνατό:

 • Μπορεί να φράξει με φύλλα και σκουπίδια έξω από το σπίτι ή από μέσα με κατακάθι καφέ ή είδη υγιεινής. Αυτό μπορεί να μην είναι μόνο δική σας ευθύνη.
 • Φραγμένη εξωτερική αποχέτευση της κουζίνας
 • Μια εξωτερική φραγμένη αποχέτευση κουζίνας δεν είναι μέρος του δημόσιου αποχετευτικού δικτύου, επομένως είναι δική σας ευθύνη να τον καθαρίσετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.
 • Μυρίζει εξωτερικά
 • Η σάπια μυρωδιά είναι το δώρο – ερευνήστε περαιτέρω και μπορεί να βρείτε όλα τα είδη που εμποδίζουν τις αποχετεύσεις σας.
 • Η εξωτερική φραγμένη αποχέτευση υπερχειλίζει
 • Και πάλι, εάν η αποχέτευση σας ξεχειλίζει, είναι ένα ενδεικτικό σημάδι απόφραξης. Συνεχίστε να διαβάζετε για συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.

Εσωτερική φραγμένη αποχέτευση

Εάν μία από τις εσωτερικές αποχετεύσεις σας είναι φραγμένη, δεν υπάρχει καμία ασάφεια εδώ. Είναι δική σας ευθύνη να την αποφράξετε. Μερικές από τις κοινές αιτίες μπλοκαρίσματος στην κουζίνα σας είναι να ρίχνετε λίπος και λάδι από τα νόστιμα ψητά δείπνα σας ή τον κατακάθι καφέ σας στο νεροχύτη.

Δείτε το άρθρο μας σχετικά με το πώς να αποφράξετε τον νεροχύτη της κουζίνας σας.

Αν είναι φραγμένος ο νεροχύτης του μπάνιου ή η αποχέτευση της μπανιέρας σας, είναι συνήθως τρίχες ή συστάδες σαπουνιού που έχουν συσσωρευτεί για να προκαλέσουν την απόφραξη.

Τι προκαλεί φραγμένες εξωτερικές αποχετεύσεις;

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τις εξωτερικές αποχετεύσεις σας υγιείς και να αποφεύγετε κοινά λάθη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρούς πονοκεφάλους. Οι συνήθεις ύποπτοι για αποφράξεις σε εξωτερικές αποχετεύσεις είναι φύλλα, κλαδιά, χώμα, λάσπη, βρύα, σκουπίδια και άλλα εξωτερικά συντρίμμια. Ωστόσο, τα αντικείμενα που ρίχνετε ή ξεπλένετε τους σωλήνες σας μέσα μπορεί να είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) προβληματικά.

Όπως και με τις εσωτερικές αποχετεύσεις σας, το να ρίχνετε λίπος, λάδι ή υπολείμματα καφέ στο νεροχύτη δεν δημιουργεί ευχάριστη εξωτερική αποχέτευση. Ομοίως, το να ξεπλένετε τα υγρά μαντηλάκια και τα είδη υγιεινής στην τουαλέτα ή να αφήνετε να συσσωρεύονται μαλλιά και σαπούνι στο ντους σας, συχνά καταλήγουν άσχημα.

Θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να διορθώσετε αυτά τα ζητήματα και να εξετάσετε προληπτικά μέτρα, όπως καλύμματα αποχέτευσης, για να προστατευθείτε από φραγμένη αποχέτευση στο μέλλον.

Κορυφαία συμβουλή για να αποφύγετε μελλοντικά μπλοκαρίσματα: Διατηρήστε τις εξωτερικές αποχετεύσεις σας καθαρές και καθαρές με μια γρήγορη εκτόξευση από έναν εύκαμπτο σωλήνα πίεσης κάθε τόσο.

Αποφράξεις αποχετεύσεων: ευθύνη

Η ευθύνη για φραγμένη αποχετεύση εξαρτάται από τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή σας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η κυβέρνηση άλλαξε νομοθεσία σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταβιβάζοντας την ευθύνη για ιδιωτικούς υπονόμους και πλευρικές αποχετεύσεις σε εταιρείες αποχέτευσης ύδατος. Αυτό σήμαινε ξεκάθαρη ιδιοκτησία και καλύτερη μακροπρόθεσμη συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου.

Οι εταιρείες αποφράξεων είναι πάντα σε ετοιμότητα εάν η απόφραξη που εντοπίσατε επηρεάζει μια δημόσια αποχέτευση. Εάν δεν είναι δημόσια αποχέτευση, εναπόκειται σε εσάς να το διορθώσετε – ή να βάλετε κάποιον άλλο να το κάνει.

Πώς μπορώ να ξέρω αν η αποχέτευση μου είναι κοινόχρηστη;

Είναι ζωτικής σημασίας να επικοινωνήσετε με την τοπική εταιρεία ύδρευσης εάν οι εξωτερικές αποχετεύσεις σας είναι κοινόχρηστες, καθώς η πηγή της απόφραξης μπορεί να είναι από άλλη ιδιοκτησία και οι δικές σας επιδιορθώσεις δεν θα λύσουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

Για να μάθετε εάν οι εξωτερικές αποχετεύσεις σας είναι κοινόχρηστες, επικοινωνήστε με την εταιρεία αποχέτευσης ύδρευσης. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τις πράξεις του ακινήτου σας ή να τηλεφωνήσετε στην τοπική αρχή.

Πώς να αποφράξετε μια εξωτερική αποχέτευση;

Αρχικά, πρέπει να υπολογίσετε πού βρίσκεται το μπλοκάρισμα και επομένως ποιος είναι υπεύθυνος για την απεμπλοκή του.

 • Επικοινωνήστε με την τοπική εταιρεία αποχέτευσης ύδρευσης, ώστε να σας συμβουλεύσει εάν είστε υπεύθυνοι. Θα βγουν για να ξεμπλοκάρουν την αποχέτευση εάν χρειάζεται
 • Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό επιδιόρθωσης DIY εάν πρόκειται για απόφραξη για το οποίο είστε υπεύθυνος ως ιδιοκτήτης ακινήτου και αναζητάτε μια γρήγορη λύση.

Φροντίστε να είστε καλυμμένοι με ασφάλεια σπιτιού, έτσι ώστε εάν μια απόφραξη επηρεάσει το σπίτι σας και είναι δική σας ευθύνη να το τακτοποιήσετε, θα μπορείτε να καλέσετε τους έμπιστους ειδικούς μας στο σπίτι για να σας βοηθήσουν.

Αποφράξεις αποχέτευσης εξωτερικά: Διόρθωση DIY

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διορθώσετε μόνοι σας μια εξωτερική φραγμένη αποχέτευση, αρκεί να είναι ένα αρκετά μικρό πρόβλημα και να μην είναι κοινόχρηστη αποχέτευση.

Εάν έχετε καμία αμφιβολία, καλέστε έναν επαγγελματία υδραυλικό ή ειδικό για απόφραξη αποχέτευσης που θα έχει τα εργαλεία για να αποφράξει την αποχέτευση γρήγορα και αποτελεσματικά. Μην επιχειρήσετε κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι.

Θα χρειαστείτε για τη δουλειά:

 • ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ. Τα γυαλιά μπορεί να είναι σοφά.
 • Ράβδος αποστράγγισης (μια μεγαλύτερη έκδοση του τρυπανιού υδραυλικού)
 • Τσάντα/κάδο
 • Λαστιχένια γάντια και μάσκα προσώπου
 • Κατσαβίδι ή σχοινί (για την ανύψωση του καλύμματος αποχέτευσης)
 • Εύκαμπτος σωλήνας πίεσης (για τον καθαρισμό της αποχέτευσης μετά)

Βήματα για να ξεμπλοκάρετε μια φραγμένη αποχέτευση

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό στη διάθεσή σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αφαιρέστε το κάλυμμα αποχέτευσης
 2. Θα χρειαστείτε ένα ισχυρό κατσαβίδι με επίπεδη κεφαλή για αυτό. Είναι βαρύ, οπότε αν δεν λειτουργεί, δέστε ένα σχοινί γύρω από το κάλυμμα για να έχετε καλύτερη μόχλευση. Να θυμάστε ότι χρειάζεται προσοχή για να αποφευχθεί η πτώση του καλύμματος στην αποχέτευση.
 3. Βρείτε την απόφραξη
 4. Με τα γάντια και τη μάσκα προσώπου, προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το μπλοκάρισμα με τα χέρια σας. Θα μπορείτε να καθαρίσετε τα υπόλοιπα με μια ράβδο αποστράγγισης. Τοποθετήστε τον κουβά ή τις σακούλες σας κοντά, προσπαθήστε να μην εισπνέετε πολύ δυνατά και σκεφτείτε όλα τα χρήματα που εξοικονομείτε κάνοντας αυτό μόνοι σας!
 5. Τώρα χρησιμοποιήστε τη ράβδο αποστράγγισης
 6. Εισαγάγετε τη ράβδο αποστράγγισης στην αποχέτευση και στρίψτε τη ράβδο μέσα στο μπλοκάρισμα δεξιόστροφα, ασκώντας λίγη πίεση. Συνεχίστε να βυθίζετε και να στρίβετε – το μπλοκάρισμα μπορεί να είναι εξαιρετικά επίμονο. Όταν αρχίζει να νιώθεις ευκολότερο, αυτό είναι το σημάδι σου ότι το μπλοκάρισμα καθαρίζεται.

Τι γίνεται αν υπάρχει στάσιμο νερό στη φραγμένη αποχέτευση;

Θα θελήσετε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο μπορείτε πριν επιχειρήσετε να αφαιρέσετε μέρος του μπλοκαρίσματος με τα χέρια σας, αλλά ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης θα εξακολουθεί να λειτουργεί μέσα από στάσιμο νερό.

Τι γίνεται αν προσπαθώ να ξεμπλοκάρω έναν αγωγό αποχέτευσης;

Μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους που θα επιχειρούσατε για την απομάκρυνση μιας εσωτερικής απόφραξης αποχέτευσης.

 • Ρίξτε βραστό νερό στην αποχέτευση
 • Προσθέστε ένα φλιτζάνι διττανθρακικό σόδα
 • Τώρα προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι και δείτε το να αρχίζει να αφρίζει και να αφρίζει
 • Επανατοποθετήστε το κάλυμμα αποστράγγισης χαλαρά και αφήστε το να κάνει τα μαγικά του για μερικές ώρες. Επαναλάβετε μέχρι να προχωρήσετε.

Πώς να αποτρέψετε μια φραγμένη αποχέτευση

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τις αποχετεύσεις σας καθαρές για να αποτρέψετε τα μπλοκαρίσματα. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε εξωτερική φραγμένη αποχέτευση οι έμπειροι επαγγελματίες Αποφράξεις Αναγνώστου θα σας βοηθήσουν να τακτοποιήσετε τα πράγματα, μέσω της υπηρεσίας απόφραξης.

Διαβάστε περισσότερα για φραγμένη αποχέτευση:

1 Σχόλιο. Leave new

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού
Call Now Button