Καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα

Καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα

Αντιμετωπίζουμε πολλές φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω κλιματικής αλλαγής και ο καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα απασχολεί πολλούς ένοικους. Υπάρχουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια και μετά από φυσικές καταστροφές.

Δύο πρόσφατες μεγάλες φυσικές καταστροφές, η μεγάλη πλημμύρα “Daniel” και η επόμενη “Elias” που ακολούθησε μόλις δύο εβδομάδες μετά, συνολικά, σκότωσαν μεγάλο αριθμό ζώων και ευτυχώς μικρότερο αριθμό ανθρώπων.

Τις τελευταίες εβδομάδες στάλθηκαν ομάδες ελέγχου λοιμώξεων ιατρικών εγκαταστάσεων εντός και εκτός της πληγείσας περιοχής, υποστήριξαν τους εκτοπισμένους και συνεισέφεραν σημαντικά:

 1. έλεγχος επιδημικών μολυσματικών ασθενειών όπως η γρίπη και η λοίμωξη από νοροϊό,
 2. εκπαίδευση αντιμετώπισης και ενθάρρυνση των ανθρώπων,
 3. καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα.

Σύμφωνα με τις εμπειρίες και τα στοιχεία που συσσωρεύτηκαν από αυτές τις δύο καταστροφές, είναι προφανές ότι οι δραστηριότητες ελέγχου των λοιμώξεων θα μειώσουν σίγουρα τη μόλυνση μετά τις πλημμύρες.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Ομάδα Ιατρικής Βοήθειας για Καταστροφές και την Ομάδα Ιατρικής Ένωσης Ελλάδος, δεν υπάρχει οργανισμός εξειδικευμένος για τον έλεγχο των λοιμώξεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές.

Θα πρέπει να συσταθεί μια ομάδα ελέγχου λοιμώξεων από καταστροφές από επικεφαλής είτε της κυβέρνησης ή/και των κοινωνιών που σχετίζονται με τις μολυσματικές ασθένειες και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία μετά από μια πλημμύρα;

Όποιος έχει υποστεί πλημμύρα στο σπίτι του, ανυπομονεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα νερά των πλημμυρών είναι συνήθως πολύ βρώμικα οπότε απαιτείται καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα.

Αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με πλημμυρικά νερά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά. Τα νερά των πλημμυρών που περνούν πάνω από τη γη μπορεί να έρθουν σε επαφή με αγροκτήματα, κοπριά, σκουπίδια, υπερχειλισμένα σηπτικά συστήματα και άλλες πηγές μόλυνσης και ασθενειών. Τα νερά των πλημμυρών μπορεί να μολυνθούν σε μεγάλο βαθμό και να αρρωστήσουν τους ανθρώπους.

Πότε είναι ασφαλές να επιστρέψετε στο σπίτι;

Μην επιστρέψετε στο σπίτι μέχρι να σας ενημερώσουν οι αρχές ότι είναι ασφαλές να το κάνετε. Δεν πρέπει να ζείτε σε ένα σπίτι που έχει πλημμυρίσει μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα, να υπάρχει διαθέσιμη παροχή ασφαλούς νερού και να έχει διευθετηθεί η σωστή διάθεση των ανθρώπινων αποβλήτων και σκουπιδιών.

Εάν ένα δημόσιο σύστημα ύδρευσης εξυπηρετεί το σπίτι σας, θα ειδοποιηθείτε εάν και πότε το νερό σας είναι ασφαλές για κατανάλωση. Εάν η παροχή νερού προέρχεται από το δικό σας πηγάδι, πρέπει να υποθέσετε ότι το νερό είναι μολυσμένο και δεν είναι κατάλληλο χωρίς πρόσθετη επεξεργασία και δοκιμές για να αποδειχθεί ότι το νερό είναι ασφαλές.

Πρέπει να ανησυχώ για τον αμίαντο;

Εάν πρέπει να αφαιρέσετε δομικά υλικά όπως γυψοσανίδες ή μόνωση, υποθέστε ότι περιέχουν αμίαντο έως ότου οι δοκιμές υποδείξουν το αντίθετο. Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί εάν ένα κτίριο ή υλικό περιέχει αμίαντο χωρίς την κατάλληλη δοκιμή.

Εάν υπάρχει αμίαντος, τα υλικά που περιέχουν αμίαντο θα πρέπει να αφαιρούνται από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Άλλες εργασίες καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα μπορούν να συνεχιστούν, καθώς ο αμίαντος ενέχει μικρό κίνδυνο όταν δεν διαταράσσεται.

Πώς μπορώ να προστατευτώ κατά τον καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα;

Φοράτε κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό για όλες τις δραστηριότητες στον καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα, όπως αδιάβροχα ρούχα και μπότες, προστατευτικά γάντια, προστασία ματιών και μια καλά τοποθετημένη αναπνευστική μάσκα.

Κατά τον καθαρισμό, αποφύγετε να αγγίζετε τα εκτεθειμένα σημεία του σώματός σας με μολυσμένα γάντια ή αντικείμενα. Θα πρέπει να πλένετε τα ρούχα που φοράτε κατά τον καθαρισμό χωριστά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Δεν πρέπει να φοράτε υποδήματα που χρησιμοποιούνται κατά τον καθαρισμό σε καθαρούς χώρους.

Θυμηθείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους χρησιμοποιώντας σαπούνι και ζεστό νερό αφού τελειώσετε τις δραστηριότητες καθαρισμού. Αναζητήστε υγειονομική περίθαλψη για τυχόν εξανθήματα, ερεθισμό των ματιών ή εμφάνιση γαστρεντερικής νόσου.

Πώς μπορώ να απολυμάνω επιφάνειες;

Ένα μείγμα 40 mL οικιακής χλωρίνης σε 1 λίτρο νερού είναι ένα αποτελεσματικό απολυμαντικό για τη θανάτωση βακτηρίων και την καταστολή της μούχλας. Απαιτείται μυκητοκτόνος θεραπεία για να σκοτωθεί εντελώς η μούχλα.

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες ασφαλείας του κατασκευαστή όταν χειρίζεστε απολυμαντικά και μυκητοκτόνα.

Πώς θα γίνει ο καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα;

Πρέπει να καθαρίσετε, να απολυμάνετε ή να απορρίψετε όλα τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με το νερό της πλημμύρας. Επιφάνειες έως και 60 χιλιοστά πάνω από τη γραμμή πλημμύρας πρέπει επίσης να καθαρίζονται, να απολυμαίνονται και να στεγνώνονται.

Όλα τα κινητά έπιπλα θα πρέπει να αξιολογούνται ως προς την επαφή τους με τα νερά πλημμύρας. Τα επικαλυμμένα έπιπλα που έχουν έρθει σε επαφή με το νερό πρέπει να απορρίπτονται ή να ανακτώνται με τη βοήθεια επαγγελματία απολύμανσης.

Ομοίως, όλες οι πλημμυρισμένες επιφάνειες, τα έπιπλα από μοριοσανίδες, τα στρώματα, τα κλινοσκεπάσματα και τα παιχνίδια θα πρέπει να απορριφθούν.

Καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα

Καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα

 

Τρίψτε καλά και καθαρίστε όλες τις υπόλοιπες επιφάνειες και δάπεδα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό το συντομότερο δυνατό μετά την πτώση της στάθμης του νερού.

Καθαρίστε όλες τις ξυλουργικές εργασίες με σαπούνι και νερό. Αφού καθαρίσετε τις επιφάνειες, επεξεργαστείτε τις με απολυμαντικό. Όλα τα στάσιμα νερά στα πλημμυρισμένα υπόγεια θα πρέπει να αφαιρούνται αργά πριν ξεκινήσει ο καθαρισμός. Αντλήστε μόνο το 20% του στάσιμου νερού για να αποτρέψετε την κατάρρευση των τειχών στη δομή του κτιρίου.

Μόλις αφαιρεθεί το νερό από το υπόγειο, αφαιρέστε όλη τη λάσπη το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν εύκαμπτο σωλήνα, κουβάδες με νερό και ειδικές σκούπες για άντληση υδάτων. Ανοίξτε όλα τα παράθυρα για να βοηθήσετε στο στέγνωμα και εφαρμόστε θερμότητα χρησιμοποιώντας αφυγραντήρες ή αερόθερμα, όπου είναι δυνατόν.

Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες που εκτίθενται σε πλημμυρικά νερά πλένοντάς τες με απορρυπαντικό και στη συνέχεια απολυμάνετε με απολυμαντικό.

Όλα τα υπόστεγα, τα γκαράζ και άλλα κτίρια που έχουν πλημμυρίσει πρέπει επίσης να καθαριστούν και να απολυμανθούν, ιδιαίτερα εάν αντικείμενα και αγαθά αποθηκεύονται σε αυτούς τους χώρους.

Τι γίνεται με τα σηπτικά συστήματα και τη διάθεση των απορριμμάτων;

Η πλημμύρα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το σηπτικό σας σύστημα υπονομεύοντας το έδαφος που το υποστηρίζει. Τα απολυμαντικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απόδοση του σηπτικού συστήματος. Αφού υποχωρήσουν τα νερά της πλημμύρας και επιστρέψετε στο σπίτι, ζητήστε συμβουλές για την αποκατάσταση του σηπτικού σας συστήματος από έναν επαγγελματία, όπως η εταιρεία Αποφράξεις Αναγνώστου.

Μετά το καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα, πρέπει να αφαιρέσετε τα μολυσμένα αντικείμενα από τις αυλές. Για πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες απόρριψης και τους κανονισμούς στην περιοχή σας, επικοινωνήστε με τον δήμο ή την περιφέρειά σας.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται για την ασφάλεια των τροφίμων;

Προσοχή στις επιφάνειες που ήρθαν σε επαφή με τρόφιμα (συρτάρια, ράφια, σανίδες κοπής και πάγκοι) και επηρεάστηκαν από πλημμυρικά νερά μετά από καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα:

 • Πετάξτε όλα τα μη ευπαθή τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα σε αδιάβροχο δοχείο. Θα πρέπει επίσης να πετάξετε τυχόν μπουκάλια ή δοχεία που δεν ήταν σφραγισμένα πριν από την πλημμύρα
 • Πετάξτε όλα τα ευπαθή τρόφιμα που έχουν παραμείνει σε θερμοκρασίες πάνω από 4°C για περισσότερες από 2 ώρες, όπως κρέας, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος, ένας πλήρης καταψύκτης θα διατηρήσει τα τρόφιμα παγωμένα για έως και 2 ημέρες. Τα τρόφιμα στην κατάψυξη που έχουν αποψυχθεί και έχουν παραμείνει πάνω από 4°C για περισσότερες από 2 ώρες πρέπει να πετιούνται και να μην καταψύχονται ξανά.
 • Εάν είστε υπό συμβουλή για βράσιμο νερού, χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό για το πλύσιμο και την προετοιμασία φαγητών που δεν θα μαγειρευτούν. Το νερό της βρύσης μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο χεριών με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα και σε φαγητά μαγειρεμένα στους 74°C και άνω
 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας εάν καθαρίζατε μετά από πλημμύρα, ειδικά πριν χειριστείτε ή φάτε φαγητό. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά χεριών
 • Πετάξτε έξω τα κονσερβοποιημένα προϊόντα εάν υπάρχει κατεστραμμένο σφράγισμα, φουσκωμένο κουτί ή εάν το περιεχόμενο παρουσιάζει σημάδια διαρροής. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με μικρή ποσότητα επιφανειακής σκουριάς είναι αποδεκτά εάν η σκουριά μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με ένα πανί. Απορρίψτε τα πολύ σκουριασμένα δοχεία γιατί οι τρύπες μπορούν να επιτρέψουν την είσοδο επικίνδυνων βακτηρίων
 • Κονσέρβες που είναι σε καλή κατάσταση μόνο αφού αφαιρέσετε την ετικέτα, πλύνετε καλά το κουτί σε ζεστό σαπουνόνερο και βάλτε το σε απολυμαντικό μείγμα. Θυμηθείτε να σημειώσετε με σαφήνεια το περιεχόμενο στο δοχείο εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί αμέσως
 • Καθαρίστε όλα τα μαγειρικά σκεύη, πιάτα, δοχεία και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα με ζεστό σαπουνόνερο και στη συνέχεια απολυμάνετε τα

Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας με καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα

Όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές, αυξάνεται ο κίνδυνος επιδημιών διαφόρων μολυσματικών ασθενειών αν δεν υπάρξει άμεσος καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα.

Η μόλυνση ενός τραύματος, τέτανο, αέρια γάγγραινα, πνευμονία από εισρόφηση και πνευμονία από Legionella λόγω εισπνοής μολυσμένου νερού και άλλων μολυσματικών ασθενειών μπορεί να συμβεί αμέσως μετά από μια καταστροφή που περιλαμβάνει πλημμύρα.

Στην ίδια φάση αναφέρονται επίσης η λεπτοσπείρωση και η ρικέτσια.

Επιπλέον, μετά την έναρξη της ομαδικής διαβίωσης των εκκενωμένων σε κέντρα εκκένωσης και καταφύγια, η στενή επαφή μεταξύ ατόμων με ανεπαρκή αερισμό και σε μη υγιεινές καταστάσεις μπορεί εύκολα να προκαλέσει αναπνευστικές, γαστρεντερικές και δερματικές λοιμώξεις.

Πολλές από αυτές τις λοιμώξεις που προκαλούνται από Staphylococcus aureus, στρεπτόκοκκος ομάδας Α, νοροϊό, αδενοϊό και ψώρα, εξαπλώνονται σε καταφύγια μέσω επαφής.

Οι λοιμώξεις από σταγονίδια περιλαμβάνουν τον ιό της γρίπης, την πνευμονία από μυκόπλασμα, τον κοκκύτη, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.

Ο ιός της φυματίωσης, της ιλαράς και της ανεμοβλογιάς ζωστήρα εξαπλώνονται ως αερομεταφερόμενες λοιμώξεις στις πληγείσες περιοχές.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα. Είμαστε δίπλα σε κάθε πλημμυροπαθή της Θεσσαλίας και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για να αποκατασταθεί γρήγορα η ζωή στις πληγείσες περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα για καθαρισμός σπιτιού μετά από πλημμύρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού
Call Now Button