Ο ρόλος των ενζύμων και των βακτηρίων σε μια σηπτική δεξαμενή

Ο ρόλος των ενζύμων και των βακτηρίων σε μια σηπτική δεξαμενή

Οι αποφράξεις στις σηπτικές δεξαμενές είναι ένα πρόβλημα που το προσωπικό της εταιρείας Αποφράξεις Αναγνώστου αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση και με την πολυετή εμπειρία τους στο χώρο σας παρουσιάζουν το ρόλο των ενζύμων και των βακτηρίων ώστε να τα χρησιμοποιείτε προς όφελος σας!

Σε περιπτώσεις όπου οι δημοτικές γραμμές αποχέτευσης δεν είναι διαθέσιμες, τα λύματα από τα σπίτια απορρίπτονται σε σηπτική δεξαμενή για επεξεργασία. Η σηπτική δεξαμενή έχει μικρόβια, ιδιαίτερα βακτήρια, τα οποία διασπούν και υγροποιούν τα οργανικά απόβλητα.

Στα περισσότερα σηπτικά συστήματα, τα λύματα επεξεργάζονται σε δύο κύριες φάσεις. Στην πρώτη φάση, τα λύματα εισάγονται στο σηπτικό σύστημα όπου τα στερεά κατακάθονται για να σχηματίσουν τα στρώματα λάσπης και αφρού καθώς τα αναερόβια βακτήρια αφομοιώνουν τα οργανικά απόβλητα. Στη δεύτερη φάση, τα λύματα διοχετεύονται στην περιοχή αποστράγγισης όπου υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία μέσω φυσικών και βιολογικών διεργασιών καθώς διεισδύουν στο έδαφος.

Τι είναι τα ένζυμα;

Τα ένζυμα είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που εκκρίνονται από βακτήρια. Τα ένζυμα είναι πολύ συγκεκριμένα για το είδος της οργανικής ύλης που διασπούν. Σε αντίθεση με τα βακτήρια, τα ένζυμα δεν είναι ζωντανά πράγματα. Ούτε μεγαλώνουν ούτε αναπαράγονται.

Τα ένζυμα παράγονται συνήθως από βακτήρια και χρησιμεύουν ως καταλύτες για την αναερόβια πέψη. Τα ένζυμα μπορούν να θεωρηθούν ως μαχαίρια που κόβουν τα πολύπλοκα μόρια σε μικρότερα κομμάτια που είναι πιο εύγευστα για τα βακτήρια. Τα ένζυμα, επομένως, παίζουν ζωτικό ρόλο στη σηπτική δεξαμενή επιταχύνοντας την αποδόμηση των οργανικών αποβλήτων από τα βακτήρια.

Τύποι ενζύμων που βρίσκονται σε σηπτικά συστήματα

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα σημαντικά ένζυμα στα σηπτικά συστήματα:

Τα περισσότερα από αυτά τα ένζυμα παράγονται φυσικά από τα βακτήρια. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε βιολογικά πρόσθετα για να αυξήσετε τον αριθμό των βακτηρίων.

Τι είναι τα βακτήρια;

Τα βακτήρια είναι τα πιο κυρίαρχα και σημαντικά μικρόβια σε ένα σηπτικό σύστημα. Άλλα μικρόβια περιλαμβάνουν μύκητες, πρωτόζωα, rotifers και νηματώδεις. Τα βακτήρια είναι μικροοργανισμοί, που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά μικρά, αλλά είναι επίσης ζωντανά πράγματα και έτσι χρειάζονται κάποια μορφή διατροφής. Τρέφονται με οργανική ύλη.

Ένα βακτήριο έχει μήκος περίπου 1/25.000 της ίντσας. Λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους, πολλά από αυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε μικρό χώρο. Σύμφωνα με μελέτες είναι δυνατό να αναπτυχθούν έως και 50 δισεκατομμύρια βακτήρια σε 1 κυβική ίντσα. Τα βακτήρια που χρειάζονται οξυγόνο αναφέρονται ως αερόβια ενώ αυτά που δεν χρειάζονται οξυγόνο ονομάζονται αναερόβια.

Τα βακτήρια είναι ευαίσθητα στο pH και απαιτούν τη διατήρηση των επιπέδων pH μεταξύ 6 και 7,5. Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα προϊόντα οικιακής χρήσης δεν είναι πολύ καλά για τη σηπτική δεξαμενή. Βασικά, κάθε προϊόν που μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία pH στη σηπτική δεξαμενή δεν πρέπει να αφήνεται να κατέβει στην αποχέτευση.

Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, τα βακτήρια μπορούν να αναπαράγονται κάθε 15-20 λεπτά. Δυστυχώς, οι συνθήκες στη σηπτική δεξαμενή σπάνια είναι τόσο ευνοϊκές, κυρίως λόγω των τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Αυτό συχνά οδηγεί στην εξάντληση του πληθυσμού των βακτηρίων, ένα φαινόμενο που ευθύνεται για την αποτυχία πολλών σηπτικών συστημάτων.

Τύποι βακτηρίων που βρίσκονται στη σηπτική δεξαμενή

Υπάρχουν τέσσερις ευρείες κατηγορίες βακτηρίων σε σχέση με τα σηπτικά συστήματα. Είναι αναερόβια, αερόβια, προαιρετικά και σπόρια βακτηρίων. Ας δούμε καθένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναερόβια βακτήρια

Τα αναερόβια βακτήρια ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα με ελάχιστο ή καθόλου οξυγόνο και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκονται σε συμβατικές σηπτικές δεξαμενές. Χρησιμοποιούν ενώσεις όπως νιτρικά και θειικά άλατα για ενέργεια και αυτό βοηθά στη μείωση του μεταβολισμού τους.

Παρόλο που είναι μικρότερα από τα αερόβια βακτήρια, είναι πολύ συγκεκριμένα και είναι πιο δύσκολο για αυτά να παράγουν ένζυμα λόγω του μειωμένου μεταβολισμού. Είναι πολύ ανθεκτικά και έτσι μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και όταν το περιβάλλον τους αλλάζει δραστικά.

Τα αναερόβια βακτήρια τρέφονται συνήθως με οργανικά απόβλητα και στη συνέχεια τα μετατρέπουν σε αέρια και υγρά που μπορούν να σταλούν με ασφάλεια στο πεδίο αποχέτευσης. Το πλεονέκτημα της χρήσης αναερόβιων βακτηρίων είναι ότι δεν θα χρειαστεί να έχετε ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό

Προαιρετικά βακτήρια

Τα προαιρετικά βακτήρια μπορούν να ευδοκιμήσουν τόσο με την παρουσία όσο και με την απουσία οξυγόνου. Όταν υπάρχει οξυγόνο, επιβιώνουν με αερόβια αναπνοή. Όταν απουσιάζει το οξυγόνο, αυτά τα βακτήρια μεταβαίνουν στη ζύμωση.

Ως εκ τούτου, τα προαιρετικά βακτήρια μπορούμε να πούμε ότι έχουν την ικανότητα να μετασχηματίζονται είτε σε αερόβια είτε σε αναερόβια ανάλογα με τις συνθήκες στο περιβάλλον. Αυτός ο μετασχηματισμός διαρκεί συνήθως μερικές ώρες.

Αερόβια βακτήρια

Αυτά είναι τα βακτήρια που απαιτούν την παρουσία οξυγόνου για να ανθίσουν. Τα αερόβια βακτήρια είναι πολύ αποτελεσματικά στην τροφοδοσία με οργανικά απόβλητα και, ως εκ τούτου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάσπαση των απορριμμάτων σε προηγμένα συστήματα.

Ωστόσο, τα αερόβια βακτήρια είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές στο περιβάλλον. Είναι επίσης γενικά μεγαλύτερα από τα αναερόβια βακτήρια. Ο ρυθμός μεταβολισμού των αερόβιων είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν των αναερόβιων. Επομένως, τα αερόβια βακτήρια θα επιτύχουν τη θεραπεία πιο γρήγορα από τα αναερόβια βακτήρια.

Σπόρια βακτηρίων

Τα ενδοσπόρια βακτηριδίων αναφέρονται σε μια αδρανοποιημένη δομή που παράγεται από στρεσογόνα βακτηριακά κύτταρα. Αναπτύσσουν ένα είδος κελύφους που προστατεύει το κύτταρο από δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τα ενδοσπόρια μπορούν, επομένως, να αντέξουν συνθήκες που θα σκότωναν εύκολα οποιοδήποτε άλλο βακτήριο, για παράδειγμα. Μπορούν να αντέξουν την υψηλή πίεση, την υψηλή υπεριώδη ακτινοβολία, τη χημική καταστροφή κ.λπ. Παρόλο που αυτό τους διευκολύνει να επιβιώσουν στη σηπτική δεξαμενή, δεν είναι πολύ χρήσιμα όταν πρόκειται για την πέψη των οργανικών αποβλήτων.

Τι είναι τα παθογόνα βακτήρια;

Ένα παθογόνο είναι ένας μικροοργανισμός που προκαλεί ασθένεια. Ως εκ τούτου, τα παθογόνα βακτήρια αναφέρονται σε οποιοδήποτε βακτήριο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στον άνθρωπο. Το σηπτικό σύστημα βασίζεται σε βακτήρια για τη διάσπαση των οργανικών αποβλήτων στη σηπτική δεξαμενή. Σε ένα αποτελεσματικό σηπτικό σύστημα, τα παθογόνα βακτήρια απομακρύνονται από το επεξεργασμένο νερό προτού απελευθερωθεί πίσω στον κύκλο του νερού.

Ένα αποτυχημένο σύστημα ενδέχεται να μην απομακρύνει σωστά τα παθογόνα βακτήρια και αυτό προκαλεί μόλυνση των υπόγειων υδάτων. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο που ενέχουν τα παθογόνα βακτήρια από τα σηπτικά τους συστήματα.

Υπάρχει μια πληθώρα υδατογενών ασθενειών που προκαλούνται από παθογόνα βακτήρια. Κάθε ιδιοκτήτης σηπτικού συστήματος πρέπει, επομένως, να επιθεωρεί το σύστημά του κάθε τόσο για να βεβαιωθεί ότι λειτουργεί με τον τρόπο που προορίζεται.

Το στρώμα λάσπης

Όταν τα λύματα από το σπίτι εισέρχονται στο σηπτικό σύστημα, τα βαριά στερεά στα λύματα εγκαθίστανται στο κάτω μέρος της δεξαμενής για να σχηματίσουν το στρώμα λάσπης. Τα αναερόβια βακτήρια βοηθούν στη μερική αποσύνθεση της λάσπης.

Το στρώμα της λάσπης συνήθως αποτελείται από βιοαποδομήσιμα και μη βιοαποδομήσιμα στερεά και έτσι τα βακτήρια δεν μπορούν να το διασπάσουν πλήρως. Για το λόγο αυτό, οι σηπτικές δεξαμενές πρέπει να αντλούνται συχνά στην Αθήνα.

Εφαρμογή προβιοτικών σε σηπτικά συστήματα

Κάθε σηπτικό σύστημα τελικά αποτυγχάνει. Δεν είναι θέμα το αν, αλλά το πότε. Αυτή η επικείμενη αποτυχία μπορεί να αποδοθεί στις τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα σπίτια, οι οποίες τελικά βρίσκουν το δρόμο τους στις σηπτικές δεξαμενές.

Παρόλο που η σηπτική δεξαμενή έχει δισεκατομμύρια φυσικά βακτήρια, αυτά τα βακτήρια χρειάζονται ένα επίπεδο pH περίπου 7. Οι τοξικές ουσίες από τα σπίτια παρεμβαίνουν στα επίπεδα pH της σηπτικής δεξαμενής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών βακτηρίων. Ως άμεση συνέπεια, τα οργανικά απόβλητα δεν αφομοιώνονται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε.

Η εφαρμογή προβιοτικών σε σηπτικά συστήματα είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν χιλιάδες πρόσθετα σηπτικής δεξαμενής στην αγορά αλλά δεν επιτυγχάνουν όλα το ίδιο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, μερικά από αυτά θα κάνουν στη σηπτική δεξαμενή περισσότερο κακό παρά καλό. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χημικά πρόσθετα μπορούν πράγματι να οδηγήσουν σε αστοχία του σηπτικού συστήματος καθώς και σε μόλυνση των υπόγειων υδάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προσέχετε μόνο βιολογικά πρόσθετα όπως αυτά που παρέχονται.

Τα βιολογικά πρόσθετα παρασκευάζονται από βακτήρια και προσεκτικά επιλεγμένα ένζυμα και εισάγουν δισεκατομμύρια βακτήρια στη σηπτική δεξαμενή. Ως εκ τούτου, βοηθούν στην αναζωογόνηση της βακτηριακής χλωρίδας και μπορούν πραγματικά να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό μιας σηπτικής δεξαμενής ή για να αποφράξουν το αποχετευτικό πεδίο.

Είναι καλή ιδέα να προσθέτετε βιολογικά πρόσθετα κάθε μήνα για να διασφαλίσετε ότι η σηπτική σας δεξαμενή λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.

Δείτε περισσότερες περιοχές εξυπηρέτησης:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού
Call Now Button